OOPS. Your Flash player is missing or outdated.Click here to update your player so you can see this content.
< >

ÎNSCRIEREA ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PRIMAR 2020-2021

PDF Print E-mail
Written by Avram Marius   
Tuesday, 26 December 2017 13:18

Colinde născute sub căderi magice de zăpezi...
 
Întrucât Crăciunul nu este o perioadă, nici un sezon, ci o stare de spirit, acea stare când dorul de casă îţi inundă simţurile, iar melancolia răbufneşte, întrucât Crăciunul este limba ascunsă a copiilor şi magia unui moment de neegalat, la Colegiul Tehnic  „Transilvania” Deva a avut loc marți, 19.12.2017, serbarea devenită tradiție, „Vine, vine Moş Crăciun…”, găzduită cu mărinimie de SALLE D’OR, din incinta DEVA MALL.
Prin programul artistic de colinde, tradiţii şi obiceiuri, specifice Crăciunului, oferit de 128 dintre elevii colegiului, sub îndrumarea cadrelor didactice, s-a dorit presărarea miracolul Naşterii Mântuitorului în sufletele tuturor celor prezenți.
Spectacolul a debutat cu cei mai mici dintre colindători. 36 de elevi din clasele a III-a B și a IV-a B, coordonaţi de doamnele profesor pentru învăţământ primar Gabriela RĂFĂILĂ şi Claudia ADĂMESCU, ne-au colindat în prag de mare sărbătoare.
Nu s-au lăsat mai prejos nici ceilalți 56 de elevi participanți, din ciclul gimnazial, care, sub îndrumarea doamnei profesor Mihaela BOROACĂ și a domnului profesor Nicolae HADA, ne-au adus șase daruri muzicale, sub forma colindelor. Sceneta A Christmas Tale, scrisă și jucată de elevii clasei a VI-a A, sub egida doamnelor profesor Lavinia DELEAN și Loredana BRÂNDUȘA, a stârnit ropote de aplauze, zâmbete magice și emoție părinților, cadrelor didactice, dar și elevilor spectatori. De asemenea, tot din clasa a VI-a A, s-a remarcat un grup de nouă băieți care, preț de câteva minute, s-au transformat în Călușarii din Valea Mică, impactul fiind cu atât mai mare, cu cât, de această dată îndrumătorul nu a mai fost vreun profesor, ci chiar una dintre colegele lor mai mari, eleva Bianca DELEAN, din clasa a VIII-a A.
Cu siguranță, nici dacă ești licean, acum adolescent, nu poți să uiți și să nu-l aștepți pe Moş Crăciun, nu poți să uiți ce înseamnă să fii copil în Ajun de Crăciun şi să nu-ți deschizi inima cu generozitate şi iubire. Tot așa, nu au uitat nici 40 dintre liceenii noștri.
Grupul de colindatori, compus din elevii claselor IX-XII, ne-a transmis magia colindelor, coordonaţi fiind de doamna profesor Mirela BÎSCĂ, însă, crâmpeiul din acea eternitate care s-a născut la sat, în urmă cu sute de ani, acolo unde încă dăinuie tradiții și obiceiuri și portul autentic românesc, ne este prezentat în momentul, fără de cusur, al Dubașilor de pe Valea Mureșului, care au adus, de asemenea, în prim-plan și Drăguleana, un colind străvechi. Reîntoarcerea în timp, pe ulița satului și în casa unor gazde primitoare, a fost oferită sub îndrumarea atentă a domnilor profesori Sorin VLAIC și Răzvan FLOCAN și a doamnei profesor Raluca MANEA.
Acestea fiind spuse, este evident că în fiecare an, Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva aduce elevilor săi și tuturor cadrelor didactice magia, liniștea și bucuria sărbătorilor de iarnă.